Skrivet av: waberi | oktober 17, 2011

Hunger, utveckling och frihet

 

Cirka 1 miljard människor i världen lider av hunger. EN stor del beror på torka och krig men inte allt. Världsekonomin bidrar till de förödande förhållandena. De stora och rika länderna som genomgår stora finanskriser minskar stödet till utvecklingsländerna. Det är dags att ta ännu mer ansvar. Utvecklingsländerna behöver nu mer stöd än någonsin och inte bara akut hjälp utan även stöd för att ökad demokratisering och för att lösa krig och konflikter. Arbetet bör riktas både till regeringar och till civila samhällsinstitutioner.

 

Reformerna i arabvärlden har inte nått den syriska regimen som fortsätter döda sin befolkning och räknar med att omvärldens reaktioner sker i snigelfart. Efter nederlaget för det syriska folket i FN:s säkerhetsråd p g a veton från Ryssland och Kina, kom arabförbundet med ett ännu lamare förslag, nämligen dialog mellan regimen och motståndarna. Ytterligare tidsfrist för regimen att fortsätta sin frammarsch i Syriska städer. Korrupta regimer kan inte reformeras genom påtryckningar utan genom att ge stöd åt befolkningen så att de kan bli av med dem.

 

Kenyanska militär har gått in i Somalia för att jaga Al- Shabaab heter det. Torkan har hårt drabbat de södra delarna av Somalia och det är just dessa områden som nu befaras bli stridsfält för striderna mellan den kenyanska armén och Al- Shabab. Al-Shabab anklagas för att ligga bakom bortrövandet av biståndsarbetarna. Det är just sådan händelseutveckling som bidrar till lidandet för Somalias befolkning. Det krävs mer långtgående insatser för att komma till rätta med återuppbyggandet av Somalia och det är inga andra än det somaliska folket som kan göra jobbet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: